Efter sommaren så är det en av de största perioder som Sverige har, då människor törstar efter hälsa och förändring. Det kan vara en jättebra idé och en riktig kick i att börja äta hälsosammare, börja träna osv. Se till att göra en förändring för livet. Dra inte igång en period utan gör en förändring som kommer att vara hållbar, livet ut. Det är inte så att du vill hamna i samma mönster igen efter detta, då är det inte alls något sm klassas som hälsosamt.

Men var lugn. Jag kan slå vad om att många av de som känner ångest över sommarens leverne istället kan ge sig själv en stor high five i stället. Har man ” latat ” sig så har man gjort rätt. Sommaren och semestern är en tid för återhämtning, ingenting annat. Så var stolt i stället och kolla över kost och träning för att du bryr dig om hur bra du ska må.

Detta inlägg handlar om att möblera om i sin kosthållning. Känner du att det har varit brist på grönsaker och frukt i sommar? Är färdigmat lätt att ta till? Vill du komma till eller komma tillbaka till lagade middagar och matlådor. Kanske hoppar du över frukost eller äter något du inte alls vill äta på morgonen och kvällen. Det finns knep som lockar dig att äta hälsosamt. Där är själva grejen, skapa en rutin du trivs med.

Tips på att fläta in goda matvanor i din kosthållning:

1: Fyll frukosttallriken med grönsaker och frukt. Själv älskar jag, alltså älskar verkligen blodgrape. Det är verkligen en riktig favorit här hemma och åker gärna upp på både frukost och kvällstallriken.

2: Tänk på vad du VILL äta, inte på vad INTE vill äta. Dröm, fantisera och tänk på den maten du VILL stoppa i magen. Lovar, din hjärna kommer att guida dig.

3: Gör mat och planera veckovis vad du / ni ska äta. Planering är en sådan enkel hjälp på ett svårt problem då tid och fantasi inte riktigt finns. Är maten i frysen så ta upp den på morgonen innan jobb och skola så är den redo att lagas till när du / ni kommer hem.

4: Packa med snacks i väskan för att slippa att bli vrålhungrig under dagen. Är du sådan som inte riktigt tänker på ett mellanmål mellan lunch och middagen hemma? Kanske du inte ens reflekterar på att du inte får i dig något mellan lunch och sen när du är hemma? Kommer hem och är riktigt monsterhungrig. Ha med dig ett äpple, banan, en bar eller något enkelt att stoppa i magen vid 15.00 -16.00. Det lilla mellanmålet kan hålla dig gående på ett helt annat sätt än vad vi tror är möjligt.

5: Blanda i sallad och grönsaker i riset. Blanda upp pastan eller riset med broccoli, hackad sallad, ärtor eller något annat du tycker är gott. Själv älskar jag att blanda ris med rivna morötter och blomkål. Måltiden blir inte lika tung och man får i sig massor med härliga saker som man kanske missat då man inte orkar göra en sallad till middagen.

6: Överäter du? Bestäm dig för hur stor din portion ska vara. Vill du inte gå loss på alla knäckebröden så gör i ordning två stycken, fint och färgglada med grönsaker och favvispålägg. Ställ sedan in det som ska till kylen och skafferiet. Sätt dig och njut av din portion.

7: Glöm aldrig. Mat är något vi behöver, ska njuta av och aldrig vara rädd för. Skräpmat, godis och chips ÄR gott, men inte varje dag. Därför väljer vi en dag i veckan där vi kan slappna av och njuta av det vi tycker är gott. Då smakar det som bäst, när det är just något extra.