Varför missar vi det uppenbara?


Att effekterna på hjärnan av fysikaktivitet inte är mer välkänd är märkligt. Om det gick att skapa en tablett som gav samma effekt som en daglig löptur skulle det förmodligen bli världens mest lättsålda läkemedel. Att ett och samma piller skulle kunna få människor att må bättre, bli mindre deprimerade och ångestfyllda, mer interlligenta, koncentrerade, kreativa och beslutföra samt till och med minska risken för flera av hjärnans (för att inte tala om övriga kroppen) sjukdomar skulle skapa stora rubriker.

Så varför har det inte fått mer uppmärksamhet? En förklaring är förmodlingen att vi i dagens samhälle helt enkelt glömt det. De senaste 150 åren har vi sett en fullständig fenomenal utveckling inom medicin med mängder av fantastiska framsteg. Alla tekniska framgångar har gjort att vi inte tänker på hur viktigt något så enkelt som att röra på oss faktiskt är. Senare års hjärnforskning visar tydligt hur vi tränar de mentala musklerna genom att träna de fysiska. Förhoppningsvis kan de leda till renässans för synen på fysisk aktivitet.

Att det är enormt viktigt för hjärnan att röra på sig är egentligen inte så förvånande. Under hela mänsklighetens utveckling har regleringen av kroppens rörelse varit hjärnans kanske allra viktigaste uppgift. Det vore därför konstigt om inte rörelse i sig skulle kunna påverka hjärnan. Enklare uttryckt : utan en hjärna kan inte kroppen röra på sig. Utan rörelse kommer inte hjärnan att fungera som den ska.Hjärngymnastik är inte bara suduko och korsord – utan raska promenader också!!!

GDPR