Ta en bensträckare ofta!

Att det inte är bra för oss att sitta mycket vet vi. Det kan bland annat leda till övervikt och flera sjukdomar. I kombination med onyttig kost kan det vara förödande. Många kompenserar därför ett stillasittande jobb med att spendera timmar i motionsspår och på gymmet. Men frågan är om det i slutändan gör någon skillnad?

Forskaren Keith Diaz från Columbia University har tillsammans med sina kolleger följt cirka 8 000 vuxna personer över 45 år under fyra år. I sin studie, som publicerades i Annals of Internal Medicine under måndagen, konstaterar de att det finns en koppling mellan mycket stillasittande och att dö i förtid, rapporterar CNN. Kopplingen finns där även för personer som motionerar regelbundet.

Forskarnas råd: Ta bensträckare

Forskarna kunde inte se någon ”magisk gräns” när mängden stillasittande blev farlig för oss. Däremot kunde de identifiera en enkel sak som vi alla kan göra för att minska risken. Deltagarna som satt stilla som längst 30 minuter i sträck hade betydligt lägre risk dö i förtid. Därför rekommenderar forskarna att du rör på dig en stund minst en gång i halvtimmen.

Det inte räcker att vara aktiv och röra på oss under en viss tid på dygnet. Vi måste tänka på att röra oss under dagen förutom att träna, säger Keith Diaz till Reuters.

 

GDPR