Rödbetans goda hälsoeffekter

Motverkar förstoppning/minskar sötsug
Att kostfibrer är bra vid förstoppning vet nog de flesta, eftersom det får fart på tarm- och magfunktionen. Utöver det mättar fibrer, vilket gör att vi inte blir hungriga så fort, får ett jämnare blodsocker, och därmed minskar på sötsuget. Och nu är det ju så finurligt att rödbetan innehåller just kostfibrer!

Ökar uthålligheten
I rödbetan finns höga halter av nitrat vilket påverkar syreupptagningen i kroppen och gör att kroppen behöver mindre syre. På så sätt kan kroppen använda syret mer effektivt och man blir uthålligare. Detta har påvisats genom olika studier.

Sänker blodtrycket
Forskare har genom studier kommit fram till att rödbetor kan ge samma effekt som att äta blodtryckssänkande medicin, hos personer med högt blodtryck. En kopp rödbetsjuice om dagen ska vara lagom. Studien utfördes på Queen Mary University of London. Har du dåligt pH-värde kan du med hjälp av rödbetor stabilisera upp det. All basisk föda minskar sötsug och förhindrar inflammationer, liksom socker och snabba kolhydrater sänker pH-värdet.

Bättre immunförsvar
I rödbetan finns många olika vitaminer som är bra för ditt immunförsvar. Dessutom både skyddar och stärker det röda färgämnet, antioxidanten betacyanin, kroppens celler, samt immunförsvaret. Liksom mineralerna och fytokemikalierna i rödbetan gör att man blir mer motståndskraftig mot bakterier och infektioner.

Renar kroppen
Aminosyran metionin är nödvändig för att hjälpa kroppen och dess reningssystem, som till exempel avgiftningen i levern. Turligt nog innehåller rödbetor metionin, liksom höga halter av flavonoider som också hjälper levern att fungera bra.

Vacker hud
Skönheten kommer inifrån. När det gäller huden är det verkligen så. Den reagerar på allt vi stoppar i oss. Och rödbetor är laddade med näringsämnen som både förebygger och förhindrar ålderstecken och aknebesvär.

 

GDPR