Många är överdrivet hälsosamma


Kan det vara nyttigt att äta lite chips och godis ibland?

Tveksamt, men det verkar inte heller nyttigt att helt tänka bort onyttiga saker. En studie från Högskolan i Halmstad visar nämligen att en hel del av oss är överdrivet hälsosamma.
Visst är det viktigt att äta hälsosamt. Men forskare menar att det kan gå till överdrift – och bli ohälsosamt.
– Man lyssnar inte på kroppen och tänker inte på det långsiktiga perspektivet. Det är här och nu som gäller, säger Julia Malmborg doktorand vid utbildningen hälsa och livsstil på Högskolan i Halmstad.

Hon talar om ortorexi. Det är visserligen inte en medicinsk diagnos, vilket gör att det är svårt att veta hur utbrett tillståndet är. Men det beskrivs som en överdriven fixering vid hälsosam mat.
– Vi måste träna och äta hälsosamt för att må bra. Men när beteendet blir till en fix idé som det kan bli problematiskt.

Julia Malmborg doktorand vid utbildningen hälsa och livsstil på Högskolan i Halmstad
På vilket sätt?
– Det kan ta upp mycket tankeverksamhet. Vill man äta en specifik kost kan det bli svårt vid sociala tillställningar, vilket gör att man undviker dem. Det kan handla om att inte äta på restaurang eller gå på fest. I det långa loppet kan tillståndet leda till näringsbrist om man utesluter vissa näringsgrupper. Man får inte helhetsintaget av kosten, säger Julia Malmborg.
”Allting ska göras med måtta”
Men om du nu tror att det är helt i sin ordning att dyka ner i chipsskålen, då får vi nog ta och backa bandet lite. För vi ska tydligen ändå tänka på vad vi äter.
– Det ska vi definitivt göra, men allting ska göras med måtta. Jag tror att man kan tillåta sig att göra några frånsteg från det som är hälsosam mat. Men det viktiga är en helhetsbild. Känner man oro eller ångest när man äter onyttigt, då kan det vara problematiskt, säger Julia Malmborg.

GDPR