Har du koll på kroppens varningssignaler?

Kortsiktig stress är inte negativt – det behövs för att vi människor ska fungera. Men långvarig stress under månader och år, utan möjlighet till återhämtning, kan vara skadligt.

Har du koll på kroppens varningssignaler? De skiljer sig åt från person till person. Men enligt Anders Hansen är sömnproblem ofta ett tidigt tecken på att du utsatts för långvarig stress.

– Sömnen är helt avgörande. Om vi inte sover ordentligt under en längre period kommer vi inte att fungera, säger han.

– Problem med sömnen klarar man inte hur länge som helst. Det är ett stort observandum. Då gäller det att fundera rejält om man inte kan skära ned sin belastning på något vis.

Andra varningstecken kan enligt överläkaren vara huvudvärk, koncentrationssvårigheter och minnesstörningar, där man till exempel plötsligt inte längre kommer ihåg sin pinkod. Vanligt är också att man blir irriterad över småsaker medan en del upplever känslomässig instabilitet, som att börja gråta vid ”fel” tillfällen.

Vidare kan det även ta kroppsliga uttryck som yrsel och buksmärta.

– Det är naturligtvis viktigt att utesluta att det inte är någonting annat, men om det inte är det, kan det mycket väl vara en följd av stress, säger Anders Hansen.

Men varför tycks vissa kunna leva med högt ställda krav i ett högt tempo, och samtidigt må bra? Svaret är egentligen enkelt: hur vi hanterar stress är individuellt.

– Man vet inte exakt vad det beror på att människor är olika tåliga för stress. Förmodligen handlar det delvis på genetik, som vi inte kan ändra på. Det kan också ha att göra med vår barndom och naturligtvis kan vi träna upp det här i viss utsträckning också men tveklöst finns ganska stora individuella skillnader i det här, säger Anders Hansen.

När man väl har fått en varningsflagga av sin kropp och hjärna är det hög tid att tänka till.

– De här varningssignalerna är viktiga och de ska vi ta på allvar. Att vi ofta får de här signalerna på att vi utsatts av för stark stress under lång tid av kroppen och hjärnan ska vi vara tacksamma för, för det ger oss en möjlighet att bromsa i tid. Det är mycket lättare att förebygga följder av stress än att behandla dem, säger Anders Hansen och avslutar:

– En viktig utgångspunkt när det gäller stress tror jag är att vi inser att vi kan inte plocka bort stressen ur våra liv helt och hållet. Vi lever i en värld där våra livspussel utsätts för stark stress. Det kommer vi inte runt. Men det är viktigt att försöka bli mer tolerant mot den.

GDPR