Dubbelt så nyttig mot vad vi trott

Att ägg är nyttigt har vi vetat länge, men aktuell forskning visar att vi får i oss betydligt mer nyttigheter genom ägg än vad man tidigare trott.
Däribland höga halter av D-vitamin. Ägg är dubbelt så nyttigt som vi trott. D-vitamin är det som vi nordbor ofta har störst brist på under vinterhalvåret, eftersom den bästa källan är solen, och den ser vi ju tyvärr inte så mycket av under årets mörka tid. För att kompensera det kan man äta bland annat olika sorters fisk, svamp och även ägg.
Aktuell forskning visar att den typen av D-vitamin som finns i äggulan, så kallad 25(OH)-vitamin D, är upp till fem gånger mer potent än vad man tidigare räknat med.
Med andra ord är ägg betydligt nyttigare än vad många är medvetna om.
– Det betyder alltså att den mängd D-vitamin vi får i oss genom ägg är betydligt större än vad som anges på äggförpackningen eller i Livsmedelsverkets databas, säger Christer Rosén, näringsexpert vid Lunds universitet
Men kolesterolet då? Det finns dock en rädsla för att äta för mycket ägg, eftersom många tror att kolesterolet i ägget är farligt. Livsmedelsverket har till och med tidigare satt en gräns för hur många ägg man bör äta, men dagens forskning visar att vi gott och väl kan äta hur mycket ägg som helst, och Livsmedelsverket har ändrat dessa rekommendationer. – Det mesta kolesterolet producerar vi ju själva, och om vi äter mer producerar vi mindre, för att kompensera. För friska människor är det inget bekymmer alls att äta ägg, säger Christer Rosén.

 

GDPR