Så blir din arbetsplats mer hälsofrämjande. 7 Tips

 

Motion som hälsofrämjande insats
-Skrivbordet är min arbetsplats och datorn mitt arbetsredskap, klart det blir mycket stillasittande om dagarna.
Det är väldigt lätt att bli bekväm bakom skrivbordet, med kaffekoppen nära till hands.
Men idag vet vi att det just är av gammal vana vi blir stillasittande. Det behöver inte vara så. Här har kulturen och förutsättningarna på arbetsplatsen stor betydelse.
Man behöver inte eftersträva ett vuxendagis likt teknikjättarna i Silicon Valley – men det finns mycket att vinna på att utmana tanken över hur en kontorsarbetsplats behöver vara utformad.
Genom att skapa praktiska förutsättningar och stimulera en hälsofrämjande arbetskultur, kan du som arbetsgivare inspirera och motivera dina anställda till den rörelse som bidrar till att hålla dem friska. Vet du inte var du ska börja? Här kommer några tips.
1. Underlätta motion genom pendling.
Det funkar inte för alla, men många kan – med rätt förutsättningar – byta ut bil och buss mot cykel och promenad-/löparskor.
Hur ser det ut på din arbetsplats, har anställda som väljer att pendla möjlighet att byta om och duscha? Finns det ett låsbart utrymme för säker cykelförvaring? Någonstans att hänga svettiga kläder?
2.Möblera för rörelse.
De flesta arbetsplatser har ett fikarum med kaffeautomat. Normalt sett möblerat med bord och stolar. Tänk om det här utrymmet skulle möbleras med ett par ribbstolar, mattor på golvet, pilatesbollar, kanske en och annan vikt och några gummiband.
Hur skulle det förändra era fikaraster? Är ni inte redo att göra er av med det traditionella fikarummet kanske det finns ett ledigt kontor eller annat utrymme som kan omvandlas till ett rum som inspirerar till rörelse och motion?
3.Promenadmöten.
Visst, det finns möten som lämpar sig bäst för traditionella arrangemang. Men möten av planerande, spånande och utvärderande karaktär kan faktiskt bli effektivare under en promenad än om de hålls sittande.
Det beror på att rörelse stimulerar hjärnans kreativitet, så här finns bara fördelar att hämta. Den stora utmaningen är att komma igång, och se att det är möjligt. Nästa gång ni planerar ett personalmöte, fundera över om det kan vara tillfället att introducera promenadmötet på er arbetsplats.

4.Mobiltelefon = mobil telefon.
Tiden då ett telefonsamtal fjättrade oss till skrivbordet är sedan länge förbi. Ändå sitter eller står vi många gånger slentrianmässigt kvar även om samtalet inte kräver det. Här gäller samma sak som vid möten – är det möjligt att hålla samtalet gående? Prova!
5.Dissa hissen.
Att välja trapporna istället för hissen är ett av de äldsta knepen i boken för att få till vardagsmotion. Ibland behövs inte mer än en tankeställare för att bryta vanan att ta hissen.
Kan det vara läge för en hjärtlig, ifrågasättande uppmaning utanför hissdörrarna?
6.Skrivbordsövningar.
Inte ens alla timmar vid skrivbordet måste vara helt stillasittande.
Vi har tidigare tipsat om övningar dina anställda kan genomföra vid skrivbordet, som bryter stillasittandet. ”Bättre hälsa på jobbet – åtta övningar du kan göra vid skrivbordet“. Det här är något som företaget enkelt kan uppmuntra till genom påminnelser via mail, sms eller liknande.
7.Lyssna på coachen.
Alla kompetenser kan inte samlas under ett tak. En timmas föreläsning med en inhyrd hälsoexpert ger både inspiration, motivation och nya samtalsämnen i fik…rörelserummet.

GDPR